Vanaf 22 maart vindt in Den Haag het grote jaarlijkse Movies that Matter Filmfestival plaats. Tegelijkertijd wordt in verschillende theaters in Nederland een selectie van festivalfilms vertoond. Bijzondere filmavonden met gloednieuwe internationale films (Engels ondertiteld) en een diversiteit aan onderwerpen. Graag nodigen wij u uit om dit Apeldoornse satellietfestival te komen bezoeken!

 

De opening van het filmfestival wordt gevierd in de theaterzaal van Gigant met een niet te missen optreden van de fenomenale accordeon, bayan en bandoneon musicus Oleg Lysenko. Na afloop vertellen vertegenwoordigers van Save the Children, TeamUp en de Werkgroep Hulptransporten Oost-Europa over de hulpverlening en ondersteuning voor Oekraïne.

 

Al twee jaar reist de sympathieke Oleg het land door om geld in te zamelen voor medische hulpgoederen voor Oekraïne. Met de opbrengst van inmiddels meer dan honderd benefietconcerten heeft hij tot nu toe al twee ambulances bij elkaar gespeeld. Op 22 maart opent hij het festival met een indrukwekkende uitvoering van de Gulag Suite; na afloop van de film zijn cd's van hem te koop, maar contant doneren of online schenken aan zijn ANBI erkende Stichting Music for Ukraïne via de website https://www.musicforukraine.com  kan ook.

Vr. 22 maart Photophobia | met openingsconcert van Oleg Lysenko
 

Twee jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Charkov was een van de steden waar direct al zware gevechten werden geleverd. De beelden van de duizenden inwoners die een schuilplaats zochten in de metrostations gingen de hele wereld over. Hoe is het om maandenlang met volwassenen, kinderen en huisdieren opeengepakt te bivakkeren op een plek vlak bij het front, zonder daglicht en frisse lucht, met gedeelde sanitaire voorzieningen en wisselende voedselzekerheid? Photophobia gaat over de jonge Nikita die met zijn familie al vijf maanden in het neonverlichte metrostation verblijft. Dwalend langs de lege metro's en volle perrons komt hij de grappige en vrolijke Vika tegen en met haar gaat er een nieuwe, fantasievolle wereld voor hem open. Trailer alvast bekijken? Klik hier.

Za. 23 maart Of Caravan and the Dogs | met toelichting en nieuws van Amnesty
 

Al voor de invasie in Oekraïne heeft Rusland een reeks van repressieve wetten aangenomen waardoor iedereen die het publiekelijk niet eens is met het officiële verhaal wordt bestempeld als 'buitenlandse agent' en 'verrader van Rusland'. Direct na de start van Poetins 'speciale operatie' is een nieuwe reeks onderdrukkende wetten ingevoerd. Onafhankelijke journalistiek, activisten en ngo's worden bedreigd met lange gevangenisstraffen en gedwongen moeilijke, morele keuzes te maken. Onder deze omstandigheden probeert een kritische groep waaronder Dmitrij Muratov, Nobelprijswinnaar en hoofdredacteur van de Novaya Gazeta, door te gaan met protestpublicaties onder totale oorlogscensuur. Nog geen trailer beschikbaar.

Ma. 25 maart Orlando, My political biography | met inleiding  door visueel-audio artiest René van Commenée
 

Virginia Woolf zou vast in de wolken zijn geweest met deze sprankelende debuutfilm van transactivist en filosoof Paul B. Preciado. Met een knipoog naar haar baanbrekende roman uit 1928 is Preciado's film een visuele en filosofische verkenning van de transgenderervaring en tegelijkertijd een weerlegging van het binaire denken. Zo maakt de vijftienjarige Ruben Rizzi de nadrukkelijke keuze om zichzelf te omschrijven als transjongen, als erkenning voor zijn geschiedenis. Maar Rizzi is slechts één van de hedendaagse Orlando's (allen tussen de acht en zeventig jaar oud) die in My political Biography hun verhalen vertellen. Op de grens tussen documentaire en fictie zijn het getuigenissen die op een bijzondere manier versmelten met passages uit Woolf's Orlando.

Trailer alvast bekijken? Klik hier.